Hva kul at du har funnet frem til min blogg. Her skriver jeg litt om forskjellige hobbyer jeg prøver på. Noe hverdagsprat blir det nok og innimellom. Jeg blir veldig glad hvis du legg igjen en hilsen.
søndag 13. desember 2009

Lucia dagen

Ja, da er det den 13 desember og Luciadag og jeg måtte bare gjøre et litet søk og lese om denne dagen, her kommer lite informasjon.

LUCIA-DAGEN

Luciadagen er 13. desember.  Den hellige Lucia er en historisk skikkelse. Hun ble født ca. år 283 i Syrakus på Cicilia.  I  år 303 led hun martyrdøden, sannsynligvis under keiser Diokletians kristenforfølgelse.  Diokletian var keiser i deler av Romerriket, og så på kristendommen som en trussel mot sitt rike.  Som andre kristne som døde for sin tro, ble hun kalt martyr. Martyrer ble senere utropt til helgener av den katolske kirke.  Helgen (italiensk Santa) betyr hellig. Luciadagen feires til minne om henne.

Det finnes mange legender om Lucia. En av dem er at da mor til Lucia ble veldig syk, ba Lucia til den hellige Agathe, og moren ble helt frisk igjen. Som takk ga Lucia alle sine penger til de fattige.  På denne tida skulle alle tilbe keiseren, de fikk ikke lov til å tilbe Gud.  Alle som var kristne ble forfulgt. Lucia nektet å tilbe keiseren,  og det endte med at hun ble brent på bålet.

En annen legende forteller blant annet at hun på flere steder skal ha vist seg på et lysende, ukjent skip som kom med mat under hungersnøden.  I Norden ble Sancta Lucia et symbol på lyset midt i den mørkeste årstida.

I følge folketroen var Lucia-natta den lengste og mørkeste natta i året. Da var alle onde makter sluppet løs for å gjøre skade på både mennesker og dyr.  Menneskene søkte derfor hjelp i kristentroen og i vintersolhvervets helgen, Lucia, som opptrer med lys.  Best kjent er skikken i Sverige. Lucia opptrer med en lyskrans i håret, ofte i spissen for et opptog av hvitkledde piker med lys i hånden.  I den senere tid er skikken også blitt populær i Norge. 

Men allerede på primstaven har 13. desember fått en plass. Der er den avmerket med et bål eller en glødende tang og heter Lussinatt. Lussi var ikke Lucia, men en fryktet trollkvinne som drev denne natten med sitt spill.  I følge de gamle forestillinger var "Lussinotti" den lengste og mørkeste natt i året, og den ble derfor fylt med overtro.  Dette er ikke så rart. På grunn av ufullkommenheten i den julianske kalenderen falt vindersolhverv på 1400-tallet på Luciadagen den 13. desember.  Den lange vinternatten ble fylt med overtro og uhygge, og det ble fortalt at alle onde krefter var på farten for å gjøre skade på både mennesker og dyr.

Det er blitt sagt at opphavet til våre folkelige fester i bunn og grunn er gleden av avsluttet arbeid, ja, allerede Aristoteles hevder dette. Han sier at i eldre tider ble det holdt fest etter at frukt og avling var kommet i hus, "for akkurat da hadde de tid til å feste".

Feiringen av Lucia i dag har trekk hentet fra både den ene og den andre av våre folkelige tradisjoner. Legenden om Lussinatta går tilbake til 1300-tallet. Tidfestingen for Lussi er 13. desember, som er den lengste natta i året. En antar at 13. desember en gang har blitt bestemt som solsnu, slik det var vanlig på 1300-tallet. Det kan virke som en sen-mellomaldersk skikk har fulgt med over i den ny tidsregningen fra 1700-tallet.

Sancta Lucia

Svart senker natten seg
i stall og stue
Solen har gått sin vei,
skyggene truer.
Inn i vårt mørke hus
stiger med tente lys
Sancta Lucia, Sancta Lucia

Natten er mørk og stum.
Med ett det suser
i alle tyste rom
som vinger bruser.
Se på vår terskel står
hvitkledd med lys i hår
Sancta Lucia, Sancta Lucia

Mørket skal flykte snart
fra jordens daler.
Slik hun et underfullt
ord til oss taler.
Dagen skal atter ny
stige av røde sky
Sancta Lucia, Sancta Lucia.

Hentet fra : http://www.karuss.no/sider/juleside.htm

 

017 Dette er noe jeg har glemt og legge ut. Det fantes mye å velge mellom når vi hadde julemessen på jobben. Dette kom jeg hjem med, en “mappe” til oppbevaring av servietter og en kurv. Denne kurven har jeg nå ståendes framme full med telys, det er greit å ha det lett tillgjengelig for det kommer gå mye av dette nå fremover.  Hva mange kreative personer det finnes blandt personalen på labben.

018 Sønnen min kom hjem med en fin nissen fra skolen om fredag, den har nå fått sin plass i gangen.  Det vi ser her er et syskrin som min bestemor fikk av bestefar i 1945, det er flitigt i bruk.

 

lucia.jpg

Ha en fortsatt koselig Luciadag alle sammen.

Ingen kommentarer: