Hva kul at du har funnet frem til min blogg. Her skriver jeg litt om forskjellige hobbyer jeg prøver på. Noe hverdagsprat blir det nok og innimellom. Jeg blir veldig glad hvis du legg igjen en hilsen.




onsdag 3. mars 2010

Fridag – brødbakst, strikking …….

Imorgen skal gutten min på skitur med skolen. Da må han ha en god matpakke med seg. Derfor står brødbakst overst på listen over ting som skal gjøres idag. Igår forbered jeg det ene brødet og etter at jeg vært inne hos Hannes lille verden bestemt jeg meg for å bake bondebrødet som hun skrev om. Her ser vi mitt resultat.

005

Bondebrød, 2 stk

6 dl vann
2 ss olje
1/2 pk gjær
2 ts salt
4 dl sammalt rug grov
ca 9 dl hvetemel

Løs opp gjæren i fingervarmt vann. Tilsett olje, salt og grov rug. Bland deretter inn tilstrekkelig mel til at deigen blir lett å elte, men ikke mer. Elt deigen smidig og blank. Strø på litt mel, dekk bakebollen med klede og la deigen heve i 1 time.

Når du tar deigen på bordet elter du inn litt mer mel, til deigen holder fasongen.

Del deigen i to og form til lubne brød.

Legg brødene på bakepapirkledd stekebrett, og strø litt mel over brødene (fint eller grovt, fritt valg).

La brødene heve uten klede til dobbel størrelse, ca. 1/2 time. Lag tre-fire dype snitt i hvert brød - bruk en sylskarp kniv og skjær raskt.

Stek brødene på nederste rille i 30-35 minutter. i 225 grader.

Avkjøl på rist.

♥ ♥ ♥

 

Det andre brødet som jeg baket idag er en oppskrift som jeg har hjemmifra Sverige. Det er litt søtere en hva de “norske brøden” pleier og være men jeg og sønnen min elsker det.

Tekaker, 2 store eller ca 40 små.

5 dl havregryn
1 L melk
2 pk gjær
1 dl sukker
200 gram smelt margarin
ca 2,7 L  hvetemel ( jeg bruker aldrig så mye)
1/2 ts salt

Bløtlegg havregrynen i melk over natten. Arbeide sammen alt og la det heve 1 h.

Elt degen godt på bakebordet og tilsett meir hvetemel hvis dette trenges.

Kavel ut to tynne kaker eller flere små til rundstykker og nagge disse. Dette skal deretter heve i 1 h.

Stek brødet i 10 min i midten av ovn, 225 grader. Pensel med vann og avkjøl på rist.

♥ ♥ ♥

Jeg skrev at jeg nagger brøden, da bruker jeg meg av denne lille “hjelperen” som min mor har lagd.

013

Det som er bra med brødbakst er att det blir en time med heving da jeg kan sette meg godt tilbake i stolen med strikkingen min. Jeg fikk igår oppskriftene som jeg bestillt hos Muffins verden og nå er jeg ferdig med en barnevott, en igjen, det skal jeg nok få til i løpet av dagen.

Se hva jeg fikk i posten idag, en fargeglad pakke fra Annepålandet. Nå kan jeg virkelig kose meg. Og det er ikke alle som kan skryte over å ha “vunnet i OL”. 

007

Da er det ju ikke noe som passer bedre en å ta en pause. Nyte en kopp te fra Anne og nybakt tekakemed mye godt pålegg. Kanskje en liten sjokolade til dessert. Første OL ringen er tatt i bruk.

015

4 kommentarer:

Tino sa...

Så deilig med nybakt brød og tekaker!
Flott pakke du hadde fått i posten, hyggelig med slike overaskelser.
Klem Tino

Tino sa...

Hei igjen
Så fint at bildene kan være til inspirasjon, bare hyggelig om du vil lage slike :)
Klem T

Hanne sa...

Så morsomt å finne bondebrødet her! Dine brød ser aldeles helproffe ut - jeg tror du har en litt skarpere kniv enn meg til snittingen ;-)

Takk for oppskrift på tekaker.

Ha en super søndag!

Pludrehanneklem

Muffin sa...

Du godeste! Takk for oppskriftene! Den tekaka ble jeg nysgjerrig på, den må prøves! Og så er jeg kjempespent på å se hvordan vottene ble :)